Siliconen

28 mei 2021

Siliconen hebben een slechte naam. Maar is dat wel zo terecht? Niet voor niets worden ze in tal van haarverzorgingsproducten gebruikt. Maar hoe zit dat dan? Zijn siliconen echt zo slecht of valt het allemaal wel mee?

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn synthetische stoffen die ontstaan nadat het element silicium (kiezel) bewerkt wordt. Het zijn zogenaamde polymeren (poly=veel, meer=deel) en dat betekent dat het moleculen zijn die uit 2 gelijke delen bestaan, in dit geval siliciumatomen en zuurstofatomen. Je kunt het zien als een soort vloeibaar rubber of vloeibaar plastic.

Welke soorten siliconen zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten siliconen. Deze worden niet alleen maar gebruikt in cosmetische ingrediënten, maar bijv. ook in bakvormen en implantaten. Ik hou het voor nu even beperkt tot haarverzorging.

Je kunt ze grofweg indelen in 2 types: wateroplosbare en niet-wateroplosbare. En er is nog een kleine extra vermelding voor siliconen die hoewel ze niet-wateroplosbaar zijn wel vanzelf verdampen. Deze types kun je weer verder onderverdelen qua structuur.

De meeste bekende soort siliconen zijn toch wel de Dimethyl siliconen, oftewel de Dimethiconen. Deze siliconensoort was de eerste die ingezet werd in cosmetische producten en ze zijn nog steeds één van de meest voorkomende soort in haarproducten.

Waar worden siliconen voor gebruikt?

Siliconen worden sinds 1950 pas ingezet in cosmetische producten, het ging toen vooral nog om huidverzorging. – Om het in perspectief te stellen: Shampoo zoals we dat vandaag de dag kennen werd pas na 1930 geïntroduceerd – Pas later is het gebruik in haarproducten populair geworden.

Ze worden ingezet als – het klinkt heel verkeerd, maar het is echt waar- glijmiddelen voor o.a. je haar. Siliconen vormen een beschermend waterafstotend laagje. Zo maken ze je haar gladder, zachter, makkelijker doorkambaar en verminderen ze pluis. Ze verminderen adhesie en frictie, waardoor veel schade wordt voorkomen.

Ook hebben ze het vermogen de werkzaamheid van andere ingrediënten te verminderen. Zo verzacht het ook de werking van het harde, agressieve ingrediënt SLS (Sodium Lauryl Sulfate) dat zich in shampoo’s bevindt. Die handigheid leidde tot de ontwikkeling van 2-in-1 shampoo, waren zowel SLS als siliconen zitten.

Siliconen voegen echter zelf niets toe aan het haar, ze zijn dus niet voedend. Ze vormen alleen een laagje om je haar en wekken de illusie van gezond haar.

Waarom hebben siliconen zo’n slechte naam?

Het klinkt allemaal heel mooi als je het hierboven leest, maar toch hebben siliconen een hele slechte naam. Hoe terecht is dat nou eigenlijk?

Slecht voor het milieu
Ten eerste zijn siliconen niet zo bevorderlijk voor het milieu, je kunt het vergelijken met plastic.
Veroorzaken Build up
Veel siliconen zijn niet oplosbaar in water, wat betekent dat je ze dus niet uit kunt spoelen met water. Uit onderzoeken blijkt dat sommige siliconen zelfs na 20x(!) wassen met een SLS-bevattende shampoo nog in kleine mate op je haar aanwezig kunnen zijn. Je brengt dus telkens nieuwe siliconen aan, terwijl de oude niet weg zijn. Hierdoor gaan de siliconen zich opstapelen in je haar, dat wordt build-up genoemd. De meeste build-up komt voor in de punten van je haar, dit leidt tot de bekende ‘crunchy’ harde punten die je vaak ervaart bij build-up. Je puntjes zijn altijd meer beschadigd, hoe gezond je haar ook is, dan de rest van je haar. Veel siliconen hopen zich vooral op langs randen van beschadigde schubben en op plekken waar de schubben afgebroken zijn.
De gevolgen van build up
Build-up verstikt je haar. Teveel siliconen maakt je haar slap, plakkerig, het onttrekt vocht uit je haar, zorgt ervoor dat goede ingrediënten als oliën niet meer bij je haar kunnen, het maakt haar dof, veroorzaakt op ten duur klitten en kan zoveel schade teweeg brengen dat je haar afbreekt.
Hoofdhuidproblemen
Build-up kan ook voorkomen op je hoofdhuid als je daar ook siliconen-bevattende haarproducten op aanbrengt. Dit kan tot ernstige huidproblemen lijden. Veelgehoorde klachten zijn jeuk, pukkels, roodheid, roos en vormen van eczeem.
Verhullen natuurlijke conditie en textuur van je haar
Siliconen wekken vaak de illusie van gezond haar, terwijl je haar beschadigd is en uitgedroogd. Hierdoor geef je je haar niet wat het nodig heeft. Als je stopt met siliconen wordt je vaak ineens geconfronteerd met de ware staat van je haar, en daarom grijpen veel mensen al snel terug naar siliconen. Ook kunnen siliconen in sommige gevallen je haartextuur verhullen. Ze verzwaren je haar, waardoor krullen minder de kans krijgen.
Voegen niets toe
Siliconen bevatten geen werkzame stoffen, en hierdoor voegen ze niets toe aan je haar. Ze vormen alleen een laagje over je haar, wat overigens wel heel goed is voor bescherming.

Kan ik siliconen veilig gebruiken?
Wees je wel bewust van de nadelen die het met zich mee kan brengen. Op zich heb je geen siliconen nodig als je haar gezond is, maar als je haar beschadigd is kan het wel heel goed helpen verdere schade te voorkomen.

Als je veel siliconen gebruikt is het goed om regelmatig even te detoxen om build-up te voorkomen, dat houdt in dat je je gehele haar met een speciale behandeling vrij maakt van alle build-up en evt schade. Dit is aan te raden elk kwartaal eens te doen. Wij doen dit in de salon met malibu C behandelingen. Deze zijn geheel biologisch en vegan.

Openingstijden:

Maandag
Gesloten
Dinsdag
09:00 - 18:00
Woensdag
09:00 - 18:00
Donderdag
09:00 - 18:00
Vrijdag
09:00 - 18:00
Zaterdag
08:00 - 14:00
Zondag
Gesloten
Gerretsonplein 63
5624 JP Eindhoven

T: 040-2984886
M: 06-13115440
E: info@herhishair.nl
KvK: 51818302