Wat zijn sulfaten en wat doen ze precies?

5 juni 2021

Sulfaten, we horen er regelmatig iets over, maar wat en hoe is het eigenlijk?

Sulfaat is niets meer dan een verbinding dat bestaat uit zuurresten en zouten van zwavelzuur.
De voornaamste taak van sulfaat in shampoo is het reinigen van de hoofdhuid en haren van vetresten/vuil en ervoor zorgen dat er een schuimend effect ontstaat.

Sulfaat heeft in de basis voor de huid een uitdrogend en irriterende werking. Het is zo afgestemd dat de meeste mensen hier geen last van hebben. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Daarom zijn er tegenwoordig vele sulfaat vrije shampoo’s.
Sulfaat is een verbinding dat bestaat uit de zuurrest van zwavelzuur en de zouten ervan. Sulfaten hebben een reinigende werking, daarom zitten ze ook in shampoo’s. Ze reinigen niet alleen je hoofdhuid, maar zorgen ook ervoor dat de shampoo gaat schuimen. Dit is vaak een gewenst effect.

Een voorbeeld van een aantal sulfaten dat te vinden is in shampoo:
SLS = Sodium Lauryl Sulfate / SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
ALES = Ammonium Laureth Sulfate
Dit zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar dat is niet erg. Het geeft een beeld van wat je kan tegenkomen op de achterkant van je shampoo. Dit betekent dus dat er dan een of meerdere sulfaten in zit.

Sulfaten hebben een reinigende werking. Ze verwijderen alle vetresten en overig vuil dat wat uit bijvoorbeeld stylingsproducten komt. Het is ideaal om vet haar mee te wassen of haar dat is behandelt met een wax of een gel. Het reinigt de hoofdhuid en de haren worden weer schoon. Waar sulfaten ook heel handig voor zijn is dat ze ervoor zorgen dat het bestanddeel sulfaat en het water zich een stuk gemakkelijker kunnen verspreiden over de hoofdhuid. Het gaat er dus een stuk soepeler aan toe. De shampoo verspreid zich makkelijker waardoor het wassen ook een stuk makkelijker gaat. Het reinigt de gehele hoofdhuid, dat maakt het ook even stuk effectiever. Tot slot zorgt het voor het schuimende effect van de shampoo. Tegenwoordig is de beleving van een product voor de klant ook van groot belang. Daarom wordt sulfaat ook wel toegevoegd, zodat je een extra goed, schoon en fijn gevoel geeft.

Zijn sulfaten slecht voor je haar of valt dat wel mee?
Tja.. Je hoort van het ene platform dat het schadelijk voor de gezondheid is, niet milieu - vriendelijk en dat je het allemaal beter kan vermijden. Je hebt ook sites/platformen die zeggen: nou sulfaten haha is niks mis mee. Je gaat er niet dood aan en het doet niet meer dan je hoofdhuid reinigen.
Uit de feiten kan je opmaken dat het voornaamste doel van sulfaat in shampoo het reinigen van de hoofdhuid is. De natuurlijke vetten worden verwijderd. Je hoofdhuid heeft deze vetten wel nodig om gezond en soepel te blijven. Was je elke dag je haar, dan kan de hoofdhuid hier niet tegenop. Het krijgt voortdurend seintjes van: help! Ik heb geen talg meer!

Talg heb je nodig om de hoofdhuid gezond en soepel te houden. Bij het gebruik van shampoo met sulfaat verwijdert deze ook de talg van je hoofdhuid. De talgklieren hebben bij dagelijks gebruik van shampoo te weinig tijd om hier tegenop te boksen. Daardoor kan de hoofdhuid droog en geïrriteerd raken. Het haar wordt dan dof en droog.

Heb jij je haar geverfd? Dan reinigen de sulfaten zelfs de verfpigmenten in je haar. Daarom kan het zijn dat de kleur vervaagd en dat de glans uit je haar verdwijnt. In tegenstelling tot het behouden van je haarkleur en natuurlijke vetten, moet je haar alsnog zo nu en dan goed gereinigd worden.

Heb je last van :
-
Dof of droog haar
- Een droge, geïrriteerde en/of jeukerige hoofdhuid
- Gekleurd haar dat snel dof wordt
Probeer dan een keer sulfaatvrije shampoo. Dit kan namelijk je opgebouwde klachten verhelpen en de natuurlijke glans in je lokken terug te krijgen. Want je weet wat ze zeggen: als je haar maar goed zit.

Gerretsonplein 63
5624 JP Eindhoven

T: 040-2984886
M: 06-13115440
E: info@herhishair.nl
KvK: 51818302